Polskojęzyczna strona poświęcona życiu i twórczości pastora Charlesa Taze Russella
Pastor Charles Taze Russell
<< Wstecz Wybrano: R-5143 a,   z 1912 roku.
Zmień język na

Mądrość na ciężki czas

Wielu ludzi przejawia marnotrawstwo, nie uświadamiając sobie tego. Nie wiedzą, jak być oszczędni. Oszczędność jest mniej ważna dla bogatych niż dla biednych, a jednak to biedni zwykle nie wiedzą nic o prawdziwej oszczędności. Nie zawsze oznacza ona nabywanie tego, co jest najtańsze, nie jest to też skromne kupowanie różnych rzeczy w niewielkich ilościach. Przez wzgląd na okoliczności w niedalekiej przyszłości uważamy, że „słowo na czasie” będzie pomocne. Radzimy zaopatrzyć się w solidny zapas paliwa, gdyż zawieruchy i wypadki mogą przerwać dostawy, nie mówiąc już o strajkach.

Nasze szczególne przesłanie dotyczy żywności. Doradzamy solidny zapas podstawowych dóbr, który nie pochłonie dużych sum pieniędzy – ryżu, fasoli, grochu, płatków owsianych, ziemniaków, soli, cukru. To, co wymieniliśmy, to podstawowe produkty. Kupione w sensownych ilościach, będą najtańsze, a równocześnie są to najzdrowsze rzeczy. Ryż i ziemniaki są bogate w skrobię, natomiast fasola i groch obfitują w białka i znakomicie zastępują mięso w podtrzymywaniu funkcji ludzkiego ustroju.

Mięso w umiarkowanych ilościach jest zdrowe i pożądane, ale nie jest konieczne, gdy spożywa się dużo fasoli i grochu. Wprawdzie sprzedaje się porcje taniej wołowiny, ale zwykle zarzuca się jej, że jest żylasta. Chcemy podać naszym czytelnikom przepis, który pozwoli im zawsze uzyskać miękkie mięso, nawet jeśli kupią najtańsze i najbardziej żylaste.

Przepis ów polega na użyciu do przygotowania mięsa małej ilości najlepszego octu winogronowego. Ułóżcie mały kawałek twardego mięsa ciasno w garnku i wlejcie tylko tyle wody, żeby go przykryć. Zwróćcie uwagę na ilość wody i dodajcie dwie łyżeczki octu na miarkę wody – łyżkę na ćwierć litra i odpowiednio według tej proporcji na większą ilość. Pozostawcie mięso w occie z wodą przez noc. Rano ugotujcie mięso w dowolny sposób, a będzie ono miękkie. W podobny sposób uzyskacie miękkość dowolnego drobiu. Jeśli ocet nie jest dość dobry i intensywny, trzeba wziąć go więcej. Smażąc stek, wlejcie na patelnię łyżeczkę octu, a stek będzie smakowity i miękki. Odtąd czytelnicy „Strażnicy” nigdy już nie będą jeść twardego mięsa.

Straż 4/12;    W.T. R-5143a-1912r

  Wstecz | Do góry

Home | Biografia | Pogrzeb | Apologia | Historia | Dzieła | Fotogaleria | Pobieralnia | Prenumerata | Biblioteka | Czego nauczał
Polecane strony | Wyszukiwanie | Księgarnia | Kontakt | Manna | Artykuły

© pastor-russell.pl 2004 - 2016